به طور کلی ویژگی های رزومه خوب به دو دسته زیر تقسیم می شود:
یک از نظر محتوایی مناسب باشد.
دو از نظر ظاهری مناسب باشد.
باید دقت کنیم که وجود هر دو این ویژگی ها در کنار هم برای رزومه خوب بسیار مهم است. اگر بتونیم رزومه را به غذا تشبیه کنیم؛ برای اینکه از غذا خوردن لذت ببریم باید هم در ظرف تمیز، قشنگ و پذیرایی خوبی غذا سرو شود و هم خوشمزه باشد. خوشمزه بودن غذا مثل محتوای مناسب رزومه است و اون نوع پذیرایی مناسب همان ظاهر رزومه است. حتی بهترین غذا ها اگر در ظرف کثیف و با پذیرایی نامناسب باشد؛ لذت غذا خوردن را به ما نخواهند داد. از طرف دیگر حتما تجربه غذاهایی بد مزه ای را داشته اید که در ظرف های قشنگ قرار داشته اند ولی بازهم خوردن آنها لذت بخش نبوده است.
برای ارسال رزومه شغلی هدفمند با کارآزموده همراه باشید.
ویژگی های محتوای رزومه خوب و مناسب
محتوای رزومه یعنی دقت کردن به آنچه که باید در رزومه نوشته شود. رزومه شما باید مختصر و مفید توانایی ها و مهارت های شما را نشان دهد. مختصر یعنی کمتر از 2 صفحه، مفید یعنی همه آنچه که باید نه زیاد و نه کم. حتی بعضی از مدیران فقط رزومه یک صفحه ای را می خوانند، یعنی حتی به صفحه دوم نمی روند. این مهارت تدوین رزومه یک صفحه ای کار ساده ای نیست. همه ما مهارت ها، توانایی ها و سوابق شغلی زیادی داریم که کوتاه کردن آنها کار ساده ای نیست. شما می توانید سفارش نوشتن رزومه را به ما در کارآزموده بدهید( لینک به صفحه سفارش رزومه). برای نوشتن رزومه یک صفحه ای پاسخ به سوالات زیر می تواند به شما کمک کند:
کدام یک از سوابق را می توانید حذف کنید؟ سوابق شغلی کمتر از 6 ماه را کلا حذف کنید. برای نوشتن یک رزومه خوب سوابق شغلی بین 6 تا یک سال را با دیده تردید نگاه کنید؛ شاید بهتر است آنها را هم حذف کنید، مگر اینکه فعالیت در آن سازمان در طول مدت کاری شما، برای شما اعتبار خوبی اضافه کرده باشد. مثلا آن سازمان اینقدر بزرگ و معتبر باشد که کار کردن کمتر از یکسال از آن برای شما مفید بوده باشد. سازمان هایی که بد نام هستند، نرخ ترک شغل در آنها بالا است، سازمانهایی را که فرهنگ کاری خوبی ندارند و در صنعت خوش نام نیستند را حذف کنید.
برای شرکت در انواع آزمون های روانشناختی حرفه ای با کارآزموده همراه باشید.
کدامیک از توانایی ها را می توانید در هم ادغام کنید؟ از واژه های تسلط و آشنایی برای بیان سطح مهارت های خود استفاده کنید. اگر می توانید برخی از توانایی ها را در هم ادغام کنید و آن را به صورت کلی بیان کنید. لازم نیست همه توانایی های مرتبط و غیر مرتبط خود را بیان کنید. فقط اصلی ترین ها و آنهایی که برای آن رده شغلی مناسب و موثر هستند را قرار دهید. مثلا توانایی شما در مدیریت ارتباط با مشتری در بسیاری از رده های شغلی مرتبط با فروش و بازاریابی برای شما حیاتی است. بیان این نوع مهارت ها که به آنها شایستگی های اصلی مشاغل می گویند، در حرفه ای نشان دادن شما حیاتی است. برای شناخت شایستگی های اصلی شغل خود از مشاوره شغلی کارآزموده(به صفحه مشاوره شغلی لینک شود) کمک بگیرید.
کدامیک از مدارک آموزشی و تحصیلاتی را می توانید حذف کنید؟ لازم نیست تمام مدارک آموزشی را قرار دهید. فقط مدارکی که از موسسه و یا دانشگاه آموزشی معتبر دریافت کرده اید قرار دهید. حتی اگر مدرک دانشگاهی از دانشگاه معتبری ندارید آن را نیز لازم نیست قرار دهید. دوره های ضمن خدمت که در محل کار قبلی گذرانده اید را لازم نیست که حتما قرار دهید. آنها را پایش کنید و فقط مرتبط ها را در رزومه قرار دهید.
برای انجام مصاحبه استخدامی اصولی و هدفمند با کارآزموده همراه باشید.
قانون 6 ثانیه در نوشتن رزومه خوب
بر اساس پژوهش انجام شده، اغلب کارفرما ها برای خواندن رزومه تنها 6 ثانیه وقت میگذارند و به آن قانون 6 ثانیه می گویند. قانون 6 ثانیه یعنی رزومه خود را آماده کنید؛ برای اینکه فردی را در 6 ثانیه تحت تاثیر قرار دهید و متقاعد کنید که برای مصاحبه دعوت شوید. برای رعایت کردن قانون 6 ثانیه، بعد از اینکه آن را نوشتید خودتان مجدد بخوانید. آیا رزومه شما به اندازه کافی برای متقاعد کردن کارفرما خوب است؟ آیا در 6 ثانیه رزومه شما تمام می شود؟ آیا رزومه شما در یک صفحه به اندازه کافی توانایی ها و مهارت های شما را نشان میدهد؟
اجزای رزومه خوب
رزومه با مشخصات فردی شروع می شود؛ نام و نام خانوادگی و اطلاعات تماس. یکی از اشتباه های رایج در رزومه، عدم قرار دادن اطلاعات تماس و یا اطلاعات تماس در دسترس است؛ یعنی مثلا شماره ای که امکان پاسخ گویی آن را ندارید در رزومه قرار ندهید. بعد از مشخصات فردی شما میتوانید تحصیلات و یا سابقه شغلی خود و یا توانایی های خود را بیاورید. بر اساس اینکه از بین انواع رزومه نویسی کدامیک برای شما مناسب تر هستند؛ سابقه شغلی، تحصیلات و یا توانایی های خود را بیاورید.
برای نوشتن یک رزومه خوب، سابقه شغلی خود را از آخر به اول در رزومه قرار دهید. برخی افراد سابقه شغلی را با آنچه که سابقه رسمی شغلی می گویند اشتباه میگیرند و فقط به سوابقی اشاره میکنند که سابقه بیمه برایشان رد شده باشد. سوابق غیررسمی مشاغلی هستند که کارفرما برای شما بیمه رد نکرده است ولی شما در آن زمینه کاری فعالیت کرده اید. برای نشان دادن سابقه کاری هم به سوابق رسمی خود اشاره کنید و هم به سوابق غیر رسمی. اگر سابقه کار ندارید، فعالیت در انجمن های مختلف، دانشجویی و غیر دانشجویی، کارهای داوطلبانه در خیریه ها و .. برای نشان دادن توانایی شما مفید است. در بسیاری از کشورهای دنیا، انجام کارهای داوطلبانه برای کسب موقعیت های شغلی مناسب بسیار کمک کننده است.
برای سنجش فردی خود شرکت در پرسش نامه خودکارآمدی کارآزموده را از دست ندهید.
تحصیلات دانشگاهی خود را از آخر به اول بنویسید
برای مثال اول دوره دکتری و سپس کارشناسی ارشد و … در رزومه قید کنید. اگر دوره ای را در حال تحصیل هستید؛ می توانید واژه در حال تحصیل را قید کنید. اگر مدرک دوره ای را نگرفته اید و آن را ناتمام گذاشته اید؛ کل دوره را حذف کنید و آن را در رزومه خوب خود نیاورید. اغلب برای دوره های دکتری این اتفاق می افتد که فردی دوره را تمام نکرده است؛ بیان اینکه انصراف از تحصیل داده اید و … بجای اینکه خوب باشد بیشتر خراب می کند.
حتما در رزومه بخشی را برای بیان توانایی هایتان قرار دهید.
اگر کارفرما از شما قدردانی کرده است، اگر مهارت و توانایی خاصی دارید؛ را در اینجا می توانید قید کنید. در بیان توانایی های خود اغراق نکنید و خود را بیش از حد حرفه ای نشان ندهید. هر توانایی را که قید میکنید در نظر داشته باشید که اگر در روز مصاحبه در مورد ادعای شما، فرد حرفه ای از شما سوال بپرسد؛ آیا می توانید به خوبی پاسخ دهید. در صورتی که مهارتی و توانایی را در سطوح میانی به پایین دارید می توانید با به کار بردن واژه هایی مثل آشنایی و سطح مقدماتی به خوبی نشان دهید که حرفه ای هستید. تاکید می شود که فقط توانایی ها و مهارت های مرتبط با رده شغلی خود را بیاورید.
برای سنجش فردی خود شرکت در آزمون رغبت شغلی کارآزموده را از دست ندهید.
ویژگی های ظاهری یک رزومه خوب
رزومه شما باید برای همه و در همه دستگاه ها خوانا باشد. برای خوانایی رزومه بهتر است آن را بعد از نوشتن، PDF پی دی اف کنید. فرمت PDF پی دی اف در تمام دستگاه ها خوانا است. پس از ارسال رزومه به صورت فایل wordورد و در نسخه های مختلف آن اجتناب کنید؛ ارسال رزومه در فرمت های مختلف احتمال اینکه اصلا دیده نشوید را بالا می برد. یعنی شما زحمت میکشید و رزومه را درست میکنید و بعد آن را برای کارفرمای مورد نظر ارسال میکنید؛ ولی به دلیل اینکه رزومه شما به صورت درست نشان داده نمی شود، اصلا دیده نمی شود.
برای ظاهر رزومه در آن از فرمت مشخصی کمک بگیرید؛ رزومه سازهای مختلفی در حال حاضر وجود دارند. فارغ ازاینکه از کدام وب سایت کمک میگرید؛ رزومه شما باید ساده باشد و محتوا تحت تاثیر ظاهر شما قرار نگیرد. استفاده از جدوال رنگی سربرگ های رنگی، کناره های رنگی و بعضا سیاه از مواردی است که برای داشتن رزومه خوب، انتخاب مناسبی نیست. اگر چه بیشتر در چشم می آید ولی رزومه حرفه ای نیست و می تواند محتوای شما را تحت تاثیر قرار دهد.
نکته دیگری که باید در ظاهر رزومه دقت کنید؛ به کار گیری فونتها مناسب و خوانا است. به کارگیری فونت های خاص از مواردی است که برای داشتن رزومه خوب باید از آن اجتناب کنید. از فونت های متداول و رسمی مانند نازنین، بدر، زر کمک بگیرید. این فونت ها خوانا هستند و برای بسیاری از رایانه ها واضح نشان داده می شوند.
بنابراین برای داشتن رزومه خوب باید هم به محتوا دقت کنید و هم به ظاهر رزومه. هم مختصر و هم مفید توانایی ها و مهارت های خود را نشان دهید. رزومه نوشتن کار تخصصی و حرفه ای است، برای سفارش رزومه و یا گرفتن مشاوره شغلی از کارآزموده کمک بگیرید.